zaterdag 21 november 2020

Gelezen: 'De boekhandel van Teheran’ van Marjan Kamali

Wat een prachtig boek! Een liefdesverhaal is normaal gesproken niet mijn eerste keuze, maar dit boek boeide me echt. Het gaat over geluk, verdriet, sterke familiebanden en de Iraanse tradities.
Schoolmeisje Roya brengt de uren na school, het is 1953, graag door in de boekhandel van meneer Fakhri. Op een dag ziet ze daar de jonge Bahman, een jongen die -zoals meneer Fakhri haar vertelt- de wereld zal veranderen. Het is liefde op het eerste gezicht, voor beiden, en de boekhandel wordt de plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten.

Op de dag dat ze naar het huwelijksloket in Teheran zullen gaan, spreken ze af om elkaar te ontmoeten op een plein. Maar op diezelfde dag wordt er een coup gepleegd in Iran en breken er rellen uit. In de chaos die ontstaat lopen Roya en Bahman elkaar mis. Roya is bang dat de politiek-actieve Bahman iets is overkomen en ze is ontroostbaar.

Haar leven gaat verder en ze ontmoet een nieuwe liefde, maar Roya blijft altijd hopen om Bahman terug te zien. Tientallen jaren later komt onverwacht de kans om alsnog antwoord op haar vragen te krijgen wat er met hem gebeurd is.

Ik weet niet of het een waargebeurd verhaal is, maar dat zou zomaar kunnen. Schrijfster Marjan Kamali werd in Turkije geboren, haar ouders zijn afkomstig uit Iran. Tegenwoordig woont ze met haar gezin in Boston.

6 opmerkingen:

Leuk dat je een reactie achterlaat!